AL IX-LEA CONGRES NATIONAL AL ASOCIATIEI MEDICILOR REZIDENTI IN PSIHIATRIE DIN ROMANIA

Dr. Marina Roxana Codreanu
Medic rezident psihiatru, Spitalul Clinic de Psihiatrie
"Prof. Dr. Alexandru Obregia", Bucuresti

Intre 15-17 septembrie 2005 s-au desfasurat la Bucuresti, in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia", lucrarile celui de al IX- lea Congres National al Asociatiei Medicilor Rezidenti in Psihiatrie din Romania cu tema "Anxietatea si depresia - provocari pentru psihiatrii noului mileniu".

Manifestarea s-a bucurat de participarea a peste 300 de participanti, majoritatea medici rezidenti in psihiatrie si in psihiatrie pediatrica din 8 centre universitare (Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj Napoca, Tg. Mures, Craiova, Brasov, Constanta, Oradea), medici specialisti si primari psihiatri sau de alte specialitati, precum si psihologi sau instructori ergoterapie.

De asemenea, au raspuns invitatiei rezidentilor psihiatri domnul Conf. Dr. Radu Mihailescu - directorul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia", doamna Conf. Dr. Marie Georgescu (UMF "Carol Davila" Bucuresti), doamna Conf. Dr. Iuliana Dobrescu (UMF "Carol Davila Bucuresti - catedra de Psihiatrie si Psihologie a copilului si adolescentului), doamna dr. Maria Ladea (Sef de lucrari UMF "Carol Davila" Bucuresti), domnul Prof. Dr. Dragos Marinescu (UMF Craiova), domnul Prof. Dr. Carol Friedmann (UMF Constanta), domnul Prof. Dr. Aurel Romila, domnul Conf. Dr. Constantin Oancea si domnul dr. Nicolae N. Marcu (asistent universitar UMF Carol Davila).

Deschiderea oficiala a congresului a fost precedata de 2 cursuri educationale interactive desfasurate in paralel: "Emotional neuroscience as the foundation of biological psychiatry" (coordonator Prof. Dr. Andreas Heinz, Berlin, Charite University) si "Comunicarea in practica medicala" (coordonator Dr. Dan Ghenea, Liga Romana de Sanatate Mintala).
De un mare interes s-au bucurat si cele 2 cursuri educationale desfasurate in cadrul congresului: "Cum se interpreteaza un studiu clinic?", sustinut de domnul Conf. Dr. Radu Mihailescu (curs sponsorizat de Janssen-Cilag) si "Psihofarmacologia si neurobiologia tulburarii depresive" - lector Prof. Dr. Dragos Marinescu (prea scurte, dupa parerea colegilor nostri...).

O premiera pentru acest eveniment a reprezentat-o si workshopul de psihoterapie "Modele de abordare psihoterapeutica a anxietatii si depresiei" - un proiect mai vechi al A.M.R.P.R. implinit anul acesta datorita sprijinului deosebit al doamnei doctor Ileana Botezat Antonescu (Federatia Romana de Psihoterapie) si al doamnei doctor Rita Teodoru (Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica), care au fost totodata moderatori excelenti ai celor 2 sesiuni ale acestuia.

Workshopul a fost precedat de o binevenita (si mult asteptata) prezentare a doamnei doctor Ileana Botezat Antonescu a ceea ce inseamna psihoterapia astazi in Romania, dar si in Europa ("Posibilitati actuale de formare in psihoterapie in Romania").

Succesul workshopului s-a datorat si prezentei unor invitati de marca, printre care doamna dr. Rita Teodoru (Asociatia Romana de Psihoterapie Psihanalitica), doamna dr. Silvia Trandafir (Asociatia de Terapie Familiala), domnul dr. Mugur Ciumageanu (Asociatia Romana de Terapie Comportamentala si Cognitiva), domnul dr. Cristian Furnica (Societatea de Analiza Existentiala si Logoterapie), doamna psiholog Dana Ploiesteanu (Asociatia Romana de Psihoterapie Centrata pe Persoana - Rogers), domnul psiholog Vlad Grigorescu (Asociatia pentru Psihologie si Psihoterapie Adleriana din Romania), doamna psiholog Magdalena Ioan (Alianta de Lupta impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor) si colegul nostru Eugen Hriscu (Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala).

Entuziasmul medicilor rezidenti psihiatri cu privire la acest tip de interactiune benefica si timpul prea scurt au condus la lansarea unei noi invitatii adresate de A.M.R.P.R. tuturor acestor profesionisti, de a participa la intruniri ulterioare ale medicilor rezidenti (va anuntam cu bucurie faptul ca raspunsul a fost favor- abil).

Interesante, bine documentate si prezentate cu multa seriozitate au fost si lucrarile medicilor rezidenti. Acestea au fost ascultate cu interes si atentie atat de catre colegi, cat si de catre un juriu extrem de obiectiv format din membri ai catedrei de Psihiatrie a UMF "Carol Davila" - doamna Conf. dr. Marie Georgescu, doamna dr. Maria Ladea si domnul dr. Nicolae N. Marcu. Au fost premiate cea mai buna comunicare stiintifica ("Polimorfismul C677T si riscul de aparitie a schizofreniei" - Catalina Crisan, Cluj Napoca), cel mai bun poster ("Fenomenologia suicidalitatii la adolescenti - un studiu pilot - Gabriel Diaconu, Bucuresti) si cea mai buna prezentare ("Empatia si rezidentii - un studiu transversal" - Vlad Stroescu, Bucuresti).

Ultima zi a Congresului a gazduit sedinta A.M.R.P.R., oferind prilejul unor dezbateri pe teme organizatorice si de interes pentru noi toti.
Au avut loc alegerea noului Comitet Coordonator al A.M.R.P.R: Presedinte - Diana Oanele (Iasi - centrul universitar care va gazdui cel de al X-lea Congres National al A.M.R.P.R.), Vicepresedinte - Mihai Casu (Cluj Napoca - gazda Congresului National al A.M.R.P.R. in 2007), Secretar General - Dana Mutiu (Timisoara), Secretari locali - Vlad Stroescu (Bucuresti), Catalina Crisan (Cluj Napoca), Codruta Rosu (Tg. Mures), Traian Barbu (Craiova), Izabella Olariu (Oradea) si Bogdan Vacareanu (Iasi).

De asemenea, au fost alesi cei 2 reprezentanti oficiali ai A.M.R.P.R. la cel de al XIV - lea Forum European al Rezidentilor in Psihiatrie (Riga, iunie 2006): Diana Oanele si Catalina Crisan. A fost dezbatuta si acceptata propunerea ca A.M.R.P.R. sa suporte material nu doar achitarea taxei de participare (pe tara si fiecare membru) ci si transportul acestora (in cazul in care lipsa suportului material ar face imposibila prezenta celor 2 la EFPT si ar duce la pierderea statutu- lui de membru cu drept de vot al Romaniei).

Un alt subiect de discutie l-a reprezentat relansarea paginii web a A.M.R.P.R. si a forumului de discutii intre membrii asociatiei noastre (in cadrul acesteia).

in speranta ca efortul echipei noastre a facut ca aceste 3 zile sa fie atat interesante, cat si placute, orga- nizatorii va multumesc pentru participare si va invita sa fiti alaturi de colegii din Iasi si in septembrie 2006 in cadrul celui de al X-lea Congres National al A.M.R.P.R. Sa ne vedem cu bine la aniversare!

***

Sponsori si parteneri