AL VIII-LEA CONGRES NATIONAL AL ASOCIATIEI MEDICILOR REZIDENTI IN PSIHIATRIE DIN ROMANIA

Dr. Marina Roxana Codreanu - medic rezident psihiatru Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia", BucurestiIntre 9-11 septembrie 2004 s-au desfasurat la Targu-Mures lucrarile celui de al VIII-lea Congres National al Asociatiei Medicilor Rezidenti in Psihiatrie din Romania (AMRPR) cu tema "Repere etiologice, evolutive si terapeutic-reabilitative in tulburarile psihotice". Infiintata in iunie 1996, AMRPR si-a propus ca obiective atat promovarea si apararea intereselor socioprofesionale ale membrilor sai in relatiile cu organele de stat, cu diverse institutii si organizatii, cat si schimbul de informatii si de experienta intre membrii sai, colaborarea activa cu alte organizatii de profil din tara si strainatate, precum si cu persoane implicate in pregatirea profesional-stiintifica a rezidentilor. In egala masura, AMRPR acorda o deosebita atentie initierii, sprijinirii si organizarii activitatilor profesional-stiintifice si culturale. In acest sens, AMRPR a devenit din 1997 membru cu drepturi depline al Federatiei Europene a Rezidentilor in Psihiatrie (European Federation of Psychiatric Trainees), participand constant prin doi reprezentanti la intalnirea anuala a acesteia (The European Forum for all Psychiatric Trainees), Romania fiind si prima tara est-europeana care a detinut presedentia EFPT (2002). De asemenea AMRPR a organizat anual, in diferite centre universitare din tara (prin rotatie) Congresul National al AMRPR.

Acesta cuprinde o sesiune stiintifica cu lucrari ale medicilor rezidenti si una didactica, in care iau cuvantul personalitati importante ale psihiatriei romanesti. Astfel, anul acesta au raspuns invitatiei rezidentilor psihiatrii domnul Prof. Dr. Aurel Nirestean - Presedintele Comitetului Stiintific al Congresului ("Personalitate si psihoza"), domnul Prof. Dr. Mircea Lazarescu ("Istoria Psihiatriei si repere antropologice actuale"), domnul Conf. Dr. Constantin Oancea ("Psihiatrie transculturala in perspectiva integrarii Romaniei"), domnul Prof. Dr. Gavril Cornutiu ("Problema recaderilor in schizofrenie"), domnul Prof. Dr. Virgil Enatescu ("Psihiatria din perspectiva nivelelor de prelucrare a informatiei") si domnul Conf. Dr. Iosif Gabos Grecu ("Principii terapeutice actuale in tulburarile afective"). Interesante, bine documentate sau inedite in continut au fost si lucrarile medicilor rezidenti, care au abordat aspecte extrem de variate, plecand de la "Neuroimagistica in schizofrenie" (preparator univ. dr. Dana Cimpan) sau "Aspecte privind comorbiditatea somatica la pacientii cu depresie monopolara" (preparator univ. dr. Radu Virgil Enatescu), pana la prezentari de caz - "Schizofrenia paranoida. Sindromul neuroleptic malign" (dr. Octavian Parjol) sau evidentierea importantei corelatiilor dintre psihiatrie si artele frumoase in lucrarea "Cu ce ne ajuta literatura?" (dr. Ercse Ferenc si preparator univ. dr. Benko Agnes). De o atentie deosebita s-a bucurat si lucrarea doamnei doctor Adriana Mihai (asistent univ. UMF Targu-Mures) despre oportunitatile nationale si europene existente pentru tinerii psihiatri cu prezentarea unor institute de cercetare si universitati, precum si a unor asociatii profesionale internationale implicate activ in instruirea in psihiatrie a acestora (Institute of Psychiatry and Maudsly Hospital, Lundbeck Institute, Charite University and Brandenburg Academy, Karolinska Institute, AEP, UEMS, WPA-YPC, WAYPT etc).

Ultima zi a Congresului a oferit atat prilejul unor puneri la punct organizatorice (alegerea noului Comitet Coordonator al AMRPR, a celor doi reprezentanti ai Romaniei la EFPT in 2005, cat si a centrului universitar in care va avea loc cel de al X-lea Congres al AMRPR - Iasi 2006), dar si pe cel al vizitarii Castelului Brancovenesti - Centru de plasament pentru bolnavi cu afectiuni neuro-psihiatrice. Ceea ce ne-a impresionat pe multi dintre noi a fost dinamismul colegilor din Targu-Mures - o adevarata echipa condusa de Maria Pop si Romana Chereches - buni organizatori, autorii celor mai multe lucrari, dar si cei mai activi in cadrul evenimentelor sociale care au incheiat primele 2 zile ale Congresului. La intrebarea pe care unii dintre noi ne-am pus-o in acele momente ("sunt acestia o specie aparte de rezidenti?") ne-au raspuns chiar ei: nu neaparat, dar se pare ca entuziasmul celor din catedra de psihiatrie a UMF Targu Mures este cu adevarat contagios. In speranta ca vom fi la inaltimea standardelor atinse pana in prezent de colegii din Targu Mures, Timisoara, Sibiu, Iasi si Cluj, medicii rezidenti psihiatrii din Bucuresti va asteapta cu drag in septembrie 2005 la urmatorul Congres al AMRPR.

Sponsori si parteneri