Articol original - PROTECTIVE FACTORS AGAINST SUICIDE IN PERSONS TRAUMATIZED BY ACCIDENTS - Dana C. Herta, Doina Cozman

Rezumat:

Introducere: Evaluarea riscului de suicid dupã accidente, asociat cu identificarea activã a factorilor de protectie împotriva sinuciderii, poate genera strategii mai eficiente de gestionare adaptate în functie de contexte si nevoile specifice.

Obiectiv: Autorii au evaluat tendintele sinucigase si motivele pentru a rãmâne în viatã dupã accidente de autovehicule sau de muncã - accidente legate de arsuri.

Metoda: Au fost inclusi 45 de pacienti de la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj, supravietuitorii unor astfel de accidente. Gradele de ideatie suicidarã si comportament suicidar dupa traumatisme si în cele 2 sãptãmâni înainte de evaluare au fost evaluate prin Scala de Sinucidere Paykel. Pentru a evalua factorii de protectie împotriva sinuciderii, în esantionul studiat, a fost utilizatã Scala Linehan a motivelor de viatã, versiunea cu 48 itemi.

Rezultate: Majoritatea pacientilor inclusi în studiu nu au avut ideatie suicidarã, planificare sau comportamente dupã aceste tipuri de accidente. Diferente semnificative legate de nivelurile specifice de coping (convingerile de supravietuire) s-au gãsit între grupul cu ideatie suicidarã activã si ceilalti pacienti.

Concluzii: Anumite motive pentru a rãmâne în viatã (convingeri de supravietuire, obiectie moralã la sinucidere, responsabilitate percepute de familie), pot fi considerate factori de protectie împotriva sinuciderii dupa traumatisme si pot fi benefice pentru gestionarea individualizatã a traumelor pe termen scurt si pe termen lung.

Cuvinte cheie: sinuciderea dupã accidente, strategii de management, motive pentru a rãmâne în viatã dupã un traumatism 

 

Citeste articolul in format PDF.

Sponsori si parteneri