Articol original - THE IMPACT OF DEPRESSION AND ANXIETY ON THE QUALITY OF LIFE IN METASTATIC BREAST CANCER PATIENTS Bianca I. Dragomir, Liana G. Fodoreanu, Calin Cainap

Rezumat:

Introducere: Cancerul de sân este considerat cea mai frecventã formã de neoplazie la femei, reprezentând a cincea cauzã de deces prin cancer si rãmâne principala cauzã de mortalitate prin cancer la femei. Depresia si anxietatea sunt principalele comorbiditãti psihiatrice la pacientele cu neoplasm mamar metastazat si, împreunã cu durerea, altereazã semnificativ calitatea vietii pacientelor si a îngrijitorilor acestora.

Obiective: Evaluarea impactului depresiei si anxietãtii asupra calitãtii vietii pacientelor cu neoplasm mamar metastazat, a prevalentei tulburãrilor de adaptare si a corelatiei între durere si tulburãrile de adaptare, si între scalele STAI X1 (State Trait Anxiety Inventory X1) si BDI (Beck Depression Inventory) si psihopatologia identificatã în lot.

Metodã: Am efectuat un studiu clinic în cadrul Institutului Oncologic "Ioan Chiricutã" Cluj-Napoca, pe un lot de 62 de paciente (cu media de vârsta de 54,37 ani) suferind de cancer mamar cu metastaze cu diferite localizãri. Participantelor li s-a efectuat o evaluare psihiatricã clinicã completã. S-au aplicat scalele STAI- X1, BDI, Scala Numericã pentru Durere si chestionarul QLQ 30(Quality of Life Questionnaire 30) plus BR23 (Breast 23). Prelucrarea statisticã a datelor s-a facut cu pachetul SPSS.

Rezultate: Prevalenta tulburãrilor de adaptare în lot a fost de 43,63%. Existenta diagnosticului psihiatric a prezentat o corelatie inversã semnificativã cu scala functionalã de rol, cu functionarea emotionalã, cognitivã, socialã si cu perspectiva asupra viitorului. Pacientele cu tulburãri de adaptare au avut scoruri semnficativ mai mari la scalele de astenie, durere, inapetentã si dificultãti financiare decât cele fãrã afectiuni psihiatrice si aceste diferente s-au corelat semnificativ cu existenta diagnosticelor psihiatrice.

Concluzii: Depresia si anxietatea au o prevalentã crescutã la pacientele cu neoplasm mamar metastazat si altereazã semnificativ calitatea vietii acestora, asociindu-se cu un nivel mai redus de functionare si o intensitate mai mare a simptomelor generate de boala de fond.

Cuvinte cheie: cancer, sân, tulburare de adaptare, metastaze, durere. 

 

Citeste articolul in format PDF.

Sponsori si parteneri