ASOCIATIA ROMANA DE STUDIU A PERSONALITATII

Presedintele ARSP Prof. Dr. Aurel Nirestean

Viata comunitara ramane indisolubil legata de cea medicala si prin urmare de diversitatea fatetelor normalitatii si anormalitatii psihice si somatice. Ele se reintalnesc mereu pe terenul personalitatii umane constiente si implicate in rolurile existentiale dar si pe cel al personalitatilor patologice perturbatoare ale raporturilor interpersonale si a randamentului profesional.
Prin traditie si vocatie psihiatrii din Romania s-au implicat adeseori in studii psihopatologice si clinice avand ca subiect personalitatea. Incepand cu anii '90 colegi timisoreni si targumureseni au avut participari inclusiv la manifestarile stiintifice internationale dedicate domeniului. Din 1998 am participat anual si activ la congresele organizate de Asociatia Internationala de Studiu a Tulburarilor de Personalitate - ISSPD si de filiala ei europeana desfasurate la Sheffield, Geneva, Paris, Munchen si Florenta. Incepand din acest an impreuna cu Prof. Dr. Mircea Dehelean am fost alesi in board-ul european al ISSPD si in cel al Sectiunii WPA adresata tulburarilor personalitatii.
In acest cadru la initiativa mea si a d-lui prof. Mircea Deheleanu s-a infiintat in luna mai 2001 Asociatia Romana de Studiu a Personalitatii - ARSP - avand sediul in Targu Mures. Am fost placut surprins de ecoul pozitiv pe care l-a avut demersul nostru asupra colegilor din tara- majoritatea cu o bogata experienta profesionala, stiintifica si didactica- si de dorinta de colaborare redesteptata intr-un domeniu cu atribute de unicat. Din primele saptamani s-au inscris in asociatie 20 de psihiatrii reprezentand urmatoarele centre psihiatrice: Targu Mures, Timisoara, Bucuresti, Iasi, Constanta, Satu Mare, Ploiesti, Bacau, Tulcea, Botosani, Suceava, Barlad, Cluj- Napoca, Bistrita si Alba Iulia.
Aproape toti membrii ARSP sunt si membrii ai ISSPD calitate ce presupune si abonamentul la Journal of Personality Disorders cu sase aparitii anuale, precum si o reducere a taxei de participare la manifestarile stiintifice si trainingurile organizate sau patronate de ISSPD.
ARSP a organizat Simpozionul National de Psihiatrie de la Targu Mures 31mai - 2 iunie 2001 care a coincis si cu prima intalnire a membrilor ei onorata de participarea d-lui prof. Peter Tyrer. A doua intalnire a ARSP a avut loc la Timisoara in octombrie 2002, iar in aprilie 2003 am organizat cu sprijinul Fundatiei Psychonet Simpozionul National al ARSP la Targu Mures. Ni s-au alaturat recent colegi din Bucuresti si Iasi si avem sinceri simpatizanti printre medicii rezidenti psihiatri, congresul lor anual desfaturat la Sibiu fiind patronat de ARSP si avand ca tematica vulnerabilitatea cu substrat personologic. Simpozionul National ARSP va fi organizat in anul 2004 in cursul lunii mai, in ianuarie fiind programat primul anunt.
ARSP cauta si gaseste colegi realmente atrasi de scopurile sale . Ne aflam acum intr-o faza avansata a uniformizarii criteriilor diagnosticului personologic din perspectiva categoriala si dimensionala in vederea initierii unor prime studii epidemiologice asupra tulburarilor de personalitate.
ARSP se doreste un for profesional si stiintific dar si o cetate a prieteniei si a spiritului colegial extrapolate si intr-o strategie formatoare de spirite deschise spre profunzimile firii dar si spre altitudinile spirituale si morale ale umanitatii. Desi lipsiti de prejudecati asteptam sa ni se alature doar cei care tin cu adevarat sa se cunoasca si sa ne cunoasca intr-o incercare comuna de a ne intelege cu adevarat menirea si nuantatele noastre responsabilitati.
Targu Mures, noiembrie 2003

Sponsori si parteneri