ASOCIATIA ROMANA DE STUDIU AL PERSONALITATII SIMPOZIONUL NATIONAL 2005

Intre 6-8 mai 2005 s-a desfasurat la Poiana Brasov intalnirea anuala a A.R.S.P. in spiritul initiativei si dorintei noastre initiale am ales un loc potrivit pentru discutii si expuneri de idei centrate pe structura dinamica a personalitatii normale si patologice.

Intr-o primavara nelinistita si putin darnica am considerat Poiana Brasov o poarta de intrare in natura dar si spre limpezimea si profunzimile unui univers integrator al spiritualitatii colective. Si din acest motiv tematica intalnirii a fost centrata pe diversitatea influentelor sociale si culturale asupra personogenezei patologice si a dinamicii evolutive a tulburarilor personalitatii. Au fost abordate repere doctrinar-personologice de o deosebita actualitate si au fost amplu comentate cele mai recente controverse legate de statutul nosografic si nosologic al tulburarilor personalitatii.

Programul a inclus si prezentarea unor studii epidemiologice si statistice efectuate la nivel judetean si national care pledeaza pentru ponderea crescanda a diagnosticului de personalitate patologica formulat independent sau din perspectiva multiaxiala. Comentariile asupra structurilor dizarmonice de tip borderline au integrat atributele patogenetice si clinicofenomenologice extrapolabile in strategii terapeutice dominant psihofarmacologice.

Au trezit interes de asemenea prezentarile vizand diverse conditii de comorbiditate de factura afectiva, toxica si neurologica precum si abordarea caracteriopatiilor in conditiile mediului privativ de libertate.

S-a reconfirmat utilitatea diagnosticului psihometric fiind prezentate si doua chestionare de evaluare a personalitatii recent validate in Romania. Am asistat si la o interesanta incursiune in structura psihologica a psihiatrului care se interconditioneaza reciproc cu mediul cultural, cu traditiile, mentalitatea si apartenenta religioasa a indivizilor si comunitatilor. Orice demers socio-cultural - asa cum confirma abordarea structurilor borderline - este mai mult sau mai putin tributar componentei biologice a personalitatii. Cele doua talgere ale acestei balante urca si coboara alternativ conturand destinul omului in lume.

De remarcat atmosfera deosebit de deschisa si colegiala, lipsita de atributele evitante intretinute de ierarhiile sau dogmatismul profesional, in care s-a desfasurat intalnirea pe durata celor doua zile.

in continuarea programului stiintific a avut loc intalnirea de lucru a membrilor A.R.S.P. care s-au inmultit numeric cu inca 8 psihiatri si psihologi din cateva centre medicale ale tarii. Au fost discutate posibilitatile participarii active la Congresul European de Psihiatrie de la Nisa din martie 2006, precum si la Congresul Asociatiei Europene de Studiu al Personalitatii de la Praga din vara anului viitor.

S-a decis si elaborarea unor strategii informative si de promovare a studiului personalitatii si a tulburarilor ei, extinderea studiilor epidemiologice si organizarea unui curs introductiv cu tematica personologica in primavara anului 2006.
Dupa doua zile incarcate de evenimente profesionale si comunitare, completate de doua minunate seri oferite de sponsorii manifestarii, am plecat din Poiana Brasov insotiti de razele soarelui, ale caror semnificatii ne vor insoti si motiva pana la urmatoarea intalnire a A.R.S.P.

Sponsori si parteneri