Articol original - BIPOLAR DEPRESSION VERSUS UNIPOLAR DEPRESSION: CLINICAL FEATURES - Radu S. Romosan, Felicia M. Romosan, Monica L. Ienciu, Virgil R. Enatescu, Ion Papava, Lucian Ile, Cristina A. Bredicean

Rezumat:

Introducere: Deoarece debutul în tulburarea afectiva bipolara (TAB) este frecvent cu un episod depresiv (sau episoade depresive), diferentierea de tulburarea depresiva recurenta (TDR) în primele faze ale tulburarii poate fi dificila, ceea ce poate duce la erori de tratament si o evolutie negativa pe termen lung.

Obiective: De a compara unele variabile clinice, profilul simptomatic al episodului depresiv la un grup de pacienti cu TAB si TDR si de a identifica posibilele corelatii dintre varabilele studiate, care ar putea avea valoare predictiva în diferentierea celor doua tulburari afective.

Metode: 51 de pacienti diagnosticati cu TAB si 65 de pacienti diagnosticati cu TDR conform criteriilor ICD-10, internati în Clinica Psihiatrica Timisoara între Ianuarie 2010 si Februarie 2012 au fost înrolati în acest studiu. Metodele de evaluare au inclus: versiunea româna a MINI, scalele HAM-D si MADRS si un chestionar realizat de catre autori pentru culegerea de informatii despre simptomele depresive atipice. Datele socio-demografice si alte variabile au fost obtinute prin interviu direct, fisele pacientilor si de la medicul curant.

Rezultate: Vârsta mai tânara la debut, istoricul familial de tulburari psihiatrice, agitatia, comportamentul suicidar si simptomele psihotice au fost mai frecvente la pacientii bipolari, iar durata episodului mai mare, oboseala si libidoul scazut au fost mai frecvente în grupul cu depresie recurenta.

Concluzii: Exista numeroase similitudini în profilul simptomatic a celor doua tipuri de depresie, dar si câteva trasaturi caracteristice. Identificarea trasaturilor caracteristice ar putea ghida diagnosticul din primele faze ale tulburarii, asigurându-se astfel implicit si un tratament medicamentos corespunzator.

 

Cuvinte cheie: tulburari afective, studiu comparativ 

 

Citeste articolul in format PDF.

 

Sponsori si parteneri