CONCLUZIILE SIMPOZIONULUI ANIVERSAR DE PSIHIATRIE BACAU - 27-30 Septembrie 2001

Organizat sub egida Asociatiei Psihiatrice Romane
1. Stadiul actual al societatii romanesti, in profunda transformare si instabilitate, este in mod aproape inerent insensibil la vulneralitati. Cei mai vulnerabili membri ai societatii sunt oamenii bolnavi in curs si toti cei iesiti cu handicap din stadiul acut al bolii.
2. Prima consecinta a impactului instabilitatii sociale asupra bolnavilor, incomparabil mai accentuat asupra bolnavilor psihici este pierderea locului de munca, refuzul de a fi angajati, cu izolare sociala, prabusirea resurselor materiale, stigmatizarea consecutiva si ranirea grava a demnitatii, ceea ce agraveaza evolutia bolii, urmata de internari si consumuri medicamentoase suplimentare (costuri enorme).
3. Un om care ar putea produce, oricat de limitat, fie si 25% din ceea ce produce un om sanatos, platindu-si parte din costurile sociale (medicale) ajunge sa consume in plus (dublu sau triplu) din resurse care nu prea exista.
4. Handicapatii psihic (schizofreni s.a.) sunt protejati si in tari cu veche traditie democratica. Exista tari in care, de exemplu, pentru spalatoriile auto proprietarii nu pot angaja decat schizofreni remisi, etc.
5. Ordinanta de urgenta 102/1999 care la art.42 prevede obligatia intreprinderilor de peste 100 de angajati de a angaja 4% persoane cu handicap functioneaza mai mult ca o recomandare nebagata in seama de nimeni.
6. Consecutiv concluziilor anterioare, care pot fi dezvoltate argumentativ, cu considerente umanitare, medicale, sociale si economice (toate patru formeaza o unitate) propunem elaborarea si promovarea unei Legi a protectiei sociale a handicapatilor, “adusa la zi”, in care sa se regaseasca drepturile handicapatilor psihici partiali, de la dreptul la educatie, instructie si calificare speciala (de ex. pentru retardati) la protejarea locurilor de munca (de ex. pentru psihotici).

Presedinte,
Asociatia Psihiatrica Romana
Prof. Univ. Dr. Vasile Chirita
Presedinte,
Comisia de Psihiatrie a Ministerului Sanatatii
Prof. Univ. Dr. Petru Boisteanu
Comisia de Organizare a Simpozionului
Dr. Carmen Covrig
Conf. Dr. Gavril Cornutiu

In ultimii doi ani, s-au adunat dovezi multiple legate de abuzuri psihiatrice comise in China asupra membrilor grupului Falun Gong. Aceasta este concluzia la care ajunge atat organizatia internationala „Geneva Initiative on Psychiatry” cat si Robert Munro, cercetator pentru China al Biroului din Hong Kong al Human Rights Watch (actualmente cercetator senior la departamentul juridic din cadrul centrului de studii pentru China de la Universitatea din Londra). Acesta din urma a intocmit un raport detaliat asupra cazurilor in care membrii acestui grup au fost internati involuntar si supusi tratamentelor psihiatrice.

In urma acestor sesizari, Comitetul de Evaluare a Abuzurilor din cadrul World Psychiatric Association (alcatuit din profesor Marianne Kastrup – presedinte, director medical la Rehabilitation and Research Center for Torture Victims, profesor R. J. Daly – consultant, profesor de psihiatrie la Cork University Hospital, profesor Otto Steenfeldt-Foss, profesor de psihiatrie la University Health Services of Oslo, dr. Dan Prelipceanu, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia”, Bucuresti, profesor Harold Eist, director medical la Montgomery Child and Family Health Services Bethesda, fost presedinte al Asociatiei Psihiatrice Americane, profesor Felice Lieh-Mak, University of Hong-Kong, fost presedinte al World Psychiatric Association) a luat in discutie aceasta problema in cadrul intrunirii din august 2001 de la Copenhaga, hotarand sa colaboreze cu Societatea Psihiatrica Chineza pentru elucidarea cazului. Raspunsul dat de profesorul Ming Juan Zhang (presedinte al Societatii Psihiatrice Chineze) subliniaza ca „spitalizarea psihiatrica trebuie utilizata exclusiv pentru pacientii cu tulburari psihiatrice”.

Dosarul referitor la acest caz a fost semnalat de Comitetul de Evaluare a Abuzurilor din cadrul WPA si asociatiilor nationale de psihiatrie. Asociatia Psihiatrica Romana a luat in discutie documentele referitoare la cazul Falun Gong cu ocazia intrunirii Consiliului Director al APR la Bacau, in octombrie 2001.

Dan Prelipceanu
Membru al Comitetului de Evaluare a Abuzurilor - Asociatia Mondiala de Psihiatrie

Sponsori si parteneri