Oxford Textbook Of Suicidology And Suicide Prevention

Danuta Wasserman si Camilla Wasserman (editori)

 

OXFORD TEXTBOOK OF SUICIDOLOGY AND SUICIDE PREVENTION

Oxford Univ. Press, 2009, 620 pag., (ISBN13: 9780198570059
ISBN10: 0198570058)   

 

Editata de Danuta si Camilla Wasserman, Oxford Textbook of Suicidology and Suicide Prevention se constituie într-un demers de reunire a unei palete complexe de informatii legate de fenomenul suicidului, de la date de epidemiologie, etiopatogenie si interventie pâna la strategiile si demersurile nationale de preventie.

Capitolul 121 este consacrat aspectelor referitoare la preventia suicidului în România. Autorul capitolului este prof. dr. Doina Cozman, seful Clinicii Psihiatrie III Cluj-Napoca si al Catedrei de Psihologie Clinica si Sanatate Mintala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, National Representative din partea României în International Association for Suicide Prevention.

Trecând în revista informatiile cele mai recente asupra epidemiologiei suicidului în România si conturând o imagine asupra trendurilor fenomenului suicidar, prof. dr. Doina Cozman aduce în atentia tuturor celor ce se implica în studierea fenomenului suicidar – realitate ce în ultimii ani s-a detasat ca fenomen global de sanatate publica – elementele concrete de la care sistemul sanitar si factorii decizionali de la nivel national trebuie sa porneasca în demersul de structurare a unei strategii românesti de management si preventie a suicidului.

În continuare, sunt trecute în revista initiativele forurilor legiuitoare, ale organizatiilor non-guvernamentale si ale sistemului sanitar, precum si diversele programe si parteneriate ce au avut ca scop reformarea sistemului sanitar si structurarea unei retele de sanatate mintala adaptate nevoilor concrete ale comunitatii, în paralel cu punctarea necesitatilor fundamentale în ceea ce priveste monitorizarea, raportarea, evaluarea, interventia si preventia în domeniul sanatatii mintale în general si al fenomenului suicidar în particular.

În linia demersului editorial de informare, constientizare, educare si formare în domeniul suicidologiei, depasind granitele statale, barierele culturale, limitele mentale si planul individual, capitolul referitor la preventia suicidului în România este o initiativa de autocunoastere si de încadrare realista în concertul global al nuantelor si resurselor, de care nu ne putem distanta în dezvoltarea unei strategii nationale eficiente de preventie a suicidului, care sa se armonizeze cu particularitatile fenomenului în România si sa adapteze elementele regasite în alte programe nationale cu eficacitate de necontestat. Salutam participarea unui autor român la o lucrare de asemenea prestigiu, participare care reprezinta concretizarea unor eforturi lungi si concentrate pe o aceeasi problematica, singura cale de a cîstiga o competenta solida si, eventual, recunoastere internationala! (D. Prelipceanu)

Sponsori si parteneri