SCRISOARE DIN CANADA

Kitchener, ON, 20 Martie 2006, radu_vrasti@hotmail.com


Dragi prieteni,
Departe de meciurile din cupele europene de fotbal, Canada iti apare o oaza de liniste si plictiseala. Zilele curg egale si doar primavara se pare ca vine un pic mai devreme, o recunosti dupa gansacii salbaticii de la marginea strazilor si aleelor in cautarea unor locuri de cuibarit pentru nevestele lor. Daca te plimbi pe jos, ceea ce se intampla destul de rar, pentru un moment ai impresia ca esti intr-o gradina zoologica: o multime de veverite salbatice si iepuri de camp se plimba tacticos fara vreo urma de teama.

Daca te duci pe MedHunters afli ca astazi sunt vacante 21.160 locuri de munca in sanatate in spatiul Nord-American din care 12.140 sunt pentru surori. Este nevoie de 109 psihiatrii, specialitate care se cauta cel mai mult. Oare de ce?

In zona in care traiesc eu, Regiunea Waterloo, s-au stabilit cei mai multi conationali. Nu ma intrebati de ce ca nu stiu. Ceea ce stiu este ca aceasta este una din regiunile cu cea mai mare dezvoltare economica si cu cel mai mic somaj. Daca te duci la "Polonezul", un magazin alimentar cu de toate, poti sa intalnesti o multime de romani. Imi face placere sa ma duc acolo desi nu prea intru in vorba cu ei. Imi place sa aud romaneste… Aici gasesti sa cumpari de la pufuleti la biscuiti si branza telemea din Romania, aici gasesti sa cumperi si unele ziare romanesti si uneori chiar Dilema. Dar cel mai interesant este ca aici poti gasi Pagini Aurii cu romanii din Canada. Aici o sa gasesti romani cu businessurile lor, restaurante romanesti, asociatii, sau simple adrese si numere de telefon Este impresionant si dincolo de toate afli un singur lucru: romanii sunt oameni de succes. Poti sa vezi ca au case si masini frumoase, servicii bune, sunt oameni la locul lor.

Cand mergi la lacuri sa faci plaja sau sa mananci un BBQ in aer liber, ai sa vezi oameni jucand volei sau football pe plaja si o sa sti sigur ca sunt romani sau cel putin "estici". Din punctul meu de vedere sunt foarte draguti si ma paste un sentiment de mandrie.

La mai putin de 80 km ajungi la Hamilton, un oras industrial cu peste 450.000 locuitori pe malul lacului Ontario si cu una din renumitele universitati canadiene: McMaster Univeresity. In clasamentul primelor 500 universitati din lume, Mc Master University ocupa locul 83! Facultatea de medicina este renumita ca si biblioteca universitatii intinsa in patru cladiri. Aici gasesti aproape toate revistele de medicina din lume si ceea ce este si mai interesant este ca pe baza unui "password" poti accesa de acasa toate revistele electronice. Eu mi-am mutat focusul spre psihoterapie si counseling si de aceea o sa va mai povestesc si din minunatiile ce le-am aflat din revistele acestea.
Dupa perceptia mea, dupa cognitivismul ultimilor 3-4 decenii, a venit randul emotiilor sa fie la moda si astfel au aparut o serie intreaga de teorii si metode terapeutice care au in centrul lor emotiile. Astfel se considera ca fiecare personae are un potential anume de a simti, utiliza, comunica, recunoaste, memora, invata, manipula si intelege emotiile. In functie de aceasta capabilitate un individ poate fi "inteligent emotional" sau "retardat emotional" (Salovey & Mayer: Models of Emotional Intelligence, 2000, Cambridge University Press). Prof. Lazarus, intr-un articol publicat postum (Journal of Personality, 2006, 74:9-46) merge mai departe aratand cum capacitatea de coping este caracteristica definitorie a proceselor emotionale si cum emotiile pot fi cel mai bine intelese in contextual relatiilor interpersonale. Ele stau la baza diferentelor dintre indivizi si definesc tranzactiile interpersonale sau intelesurile relationale. Este unul din fundamentele care au condus la terapiile emotionale care se practica cu success in America de Nord.

Saptamana viitoare celebrul chitarist si bluesman Buddy Guy da unul ultimele sale concerte in orasul meu, iar peste o luna, poate tot asa, Luciano Pavarotti, da unul din ultimele lui spectacole la Toronto. Merita sa te duci la amandoua. Daca merg va iau cu mine. M-ar bucura daca mi-ati scrie:

Alte congrese importante:

1. 19 -22 APR.2007 TIMISOARA - SIMPOZION NATIONAL CU PARTICIPARE INTERNATIONALA "TULBURARILE SCHIZOFRENE SI DE SPECTRU - ABORDARE COMPREHENSIVA SI CENTRATA PE PERSOANA" Persoana contact: Ienciu Monica, Clinica Psihiatrica Timisoara, str. I.Vacarescu 21, Timisoara, tel 0256 493 859 fax 0256 490924 , email mailto:asocpsi@yahoo.com deadline rezumate 01.13.2007

2. 21-23 Septembrie 2007: "First Congress of the Psychiatric Association for Eastern Europe and the Balkans", Thessaloniki, Greece. Organizer: Psychiatric Association for Eastern Europe and the Balkans. Contact: Dr. George Christodoulou. E-mail: gchristodoulou@ath.forthnet.gr Website: www.wpanet.org.

3. 21-25 October 2007: "XIX World Association for Social Psychiatry Congress", Prague, Czech Republic. Organizer: World Association for Social Psychiatry. Contact: Dr. Shridhar Sharma. E-mail: wasp@nda.vsnl.net.in.

Sponsori si parteneri