SIMPOZIONUL NATIONAL 2004 AL ASOCIATIEI ROMANE DE STUDIU A PERSONALITATII Bistrita, 14-16 mai 2004

Presedintele ARSP Prof. Dr. Aurel Nirestean

La mijlocul lunii mai s-a desfasurat la Bistrita Simpozionul anual al ARSP organizat cu sprijinul Fundatiei "Psychonet", a Spitalului de Psihiatrie Bistrita si al Disciplinei de Psihiatrie a U.M.F. Tg. Mures. Ne-am bucurat de sprijinul si colaborarea mai multor sponsori din lumea medicala care au inteles importanta intalnirii noastre. Tema centrala a manifestarii a fost una de o deosebita actualitate prin incursiunea in sectorul terapeutic si reabilitativ al tulburarilor personalitatii.

Au fost prezentate si comentate motivatiile majore ale interventiilor terapeutice care coalizeaza repere medicale, sociale, morale dar si juridice. A fost de asemenea abordat statutul nosologic actual al tulburarilor personalitatii, evaluate si corespunzator conditiilor de comorbiditate, datele fiind extrapoabile in strategiile terapeutice. Acestea sunt insa mereu dezavantajate de asocierea perspectivelor categoriala respectiv dimensionala din studiul personalitatilor patologice. Cateva studii de caz au adus in discutie optiuni terapeutice medicamentoase si psihoterapeutice dar si variante diagnostice adjuvante de factura psihometrica utilizabile in cresterea acuratetei diagnosticului si a precocitatii interventiei.

A fost comentat si rolul suportiv terapeutic al unor trasaturi personologice precum si interferentele etiologice si patogenetice dintre tulburarile personalitatii si bolile Axei I. Am fost onorati si coplesiti - in toate semnificatiile pozitive ale termenului - de prezenta a 150 de psihiatri, psihologi si medici de familie apartinand tuturor generatiilor si multor centre psihiatrice ale tarii. Constanta si Oradea, Bacaul si Timisoara s-au reintalnit cu prietenii si colegii targu-mureseni, clujeni si bistriteni intr-un cadru animat de dorinta de cunoastere si intelegere a persoanei umane si a destinului ei psihopatologic si in sens larg antropologic.

Prezenta si contributia activa a tinerilor medici rezidenti din cateva centre universitare au amprentat in mod particular atmosfera intalnirii bistritene. Acest atribut s-a integrat firesc tonurilor cromatice si fosnetului padurilor si livezilor din jur. In ansamblu, discutiile purtate in plen dar si in afara programului stiintific au confirmat faptul ca diversitatea conditiilor determinante si favorizante ale structurilor patologice ale personalitatii se regaseste in complexitatea strategiilor terapeutice si contribuie la infirmarea ideii preconcepute conform careia persistenta sau cronicitatea manifestarilor patologice psihocomportamentale este sinonima cu ireversibilitatea. Dupa o minunata seara petrecuta la Castelul Tihuta pe cerul careia stelele s-au intrecut pe ele insele pentru a domina luminile focului de tabara, in prima parte a zilei de 16 mai a avut loc sedinta membrilor ARSP. Ea a reconfirmat armonia si firescul comunicarii dintre psihiatrii implicati cu adevarat intr-un sector profesional care ofera mereu noi provocari si subliniaza infinitul noetic. S-a stabilit ca Simpozionul 2005 al ARSP sa se desfasoare la Constanta si a fost propusa implicarea coalizata a catorva grupuri de psihiatri membri ai ARSP in elaborarea unor programe educationale si de promovare a competentelor in domeniul personologiei. A fost discutata si posibilitatea organizarii in Romania a Congresului European al Asociatiei Internationale de Studiu a Tulburarilor de Personalitate (ISSPD) in anul 2006 sau 2008, tara noastra fiind invitata sa se implice in acest sens de Board-ul filialei Europene a ISSPD, precum si cateva probleme administrative actuale. Intalnirea ARSP de la Bistrita ramane o veriga luminoasa intr-un lant al prieteniei si al adevaratelor motivatii care trebuie sa anime lumea psihiatrica.

Sponsori si parteneri